Hádzanármi roka 2014 na Slovensku sú Antl a Školková

10.06.2015 Prešov

Prešov 10. júna (TASR) - Druhýkrát v kariére získal ocenenie pre najlepšieho hádzanára Slovenska krídelník Radoslav Antl, medzi ženami na trón premiérovo zasadla Martina Školková. Výsledky ankety Slovenského zväzu hádzanej za rok 2014 slávnostne vyhlásili v stredu v prešovskom hoteli Dukla po zápase mužskej kvalifikácie ME 2016 medzi Slovenskom a Slovinskom.

Antl po desiatich rokoch zopakoval svoj triumf v ankete, najvyššie bol doteraz iba v roku 2005. Dlhoročný slovenský reprezentant a hráč Tatrana Prešov vlani na klubovej úrovni dosiahol cenné slovenské double, v reprezentácii ale paradoxne po medializovaných nezhodách s koučom Zoltánom Heisterom nemal miesto. Skúsený 37-ročný hráč na piedestáli vystriedal brankára Richarda Štochla, ktorý predtým anketu ovládol šesťkrát za sebou a na konte v nej má rekordných deväť triumfov.

Školková prevzala žezlo najlepšej hádzanárky po inej spojke Petre Beňuškovej. Legionárka z francúzskeho Cercle Dijon Bourgogne v roku 2014 postúpila so svojim klubom späť do najvyššej Division 1, ešte výraznejší úspech ale dosiahla s národným tímom Slovenska, ktorý sa po dlhých rokoch prebojoval na vrcholné podujatie. Bola členkou tímu, ktorý sa kvalifikoval na decembrové ME v Chorvátsku a Maďarsku a tam obsadil dvanástu priečku. Tridsaťročná hráčka je v Dijone od roku 2009, v minulosti obliekala aj dresy Iuventy Michalovce, či ŠKP Bratislava.

Antla vyhlásili aj za najlepšieho hráča extraligy za minulý rok, za najlepšiu slovenskú hráčku nadnárodnej WHIL určili hlasy novinárov, zástupcov klubov a zväzu Luciu Gubikovú z Iuventy Michalovce. Ocenenie Talent roka získal po roku opäť Lukáš Urban z majstrovského Tatrana Prešov a medzi ženami Alica Kostelná, ktorá v prvej polovici roka 2014 obliekala dres Iuventy Michalovce a v druhej českého tímu Sokol Poruba.

V mužskej ideálnej sedmičke obhájili svoje pozície okrem Antla aj Oliver Rábek, Ľubomír Ďuriš, Tomáš Urban, Michal Kopčo i brankár Štochl, novým menom na pravej spojke je Patrik Hruščák. Medzi ženami si miesta v top zostave v porovnaní s vlaňajškom udržali krídelníčka Lucia Súkenníková, pivotka Dominika Horňáková, stredná spojka Beňušková a brankárka Lucia Gubiková. Na pravom krídle je Lýdia Jakubisová, na pravej spojke Tetyana Trehubová, na ľavej Katarína Dubajová.

Prostredníctvom online hlasovania na webstránke slovkhandball.sk si priaznivci hádzanej zvolili v kategórii Najlepšia hádzanárka za rok 2014 Simonu Súlovskú a v kategórii Najlepší hádzanár za rok 2014 Miroslava Volenticsa.

Sieň slávy slovenskej hádzanej má už 41 mien. Tentoraz do nej pribudli Viera Zaťková, Štefan Katušák a in memoriam Milan Ondrovič.

Výsledky ankety o najlepších hádzanárov SR za rok 2014:
Najlepší hádzanár SR: Radoslav Antl (Tatran Prešov)
Najlepšia hádzanárka SR: Martina Školková (Cercle Dijon Bourgogne/Fr.)
Najlepší hráč extraligy: Radoslav Antl (Tatran Prešov)
Najlepšia slovenská hráčka WHIL: Lucia Gubiková (Iuventa Michalovce)
Talent roka extraligy: Lukáš Urban (Tatran Prešov)
Talent roka WHIL: Alica Kostelná (Iuventa Michalovce/Sokol Poruba/ČR)
 

Vyberte región